ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-02-2021

Αρ. Πρωτ.: 04/2021

Προς: μέλη της ΕΕΝΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το  ΔΣ της ΕΕΝΑ πληροφορηθήκαμε, πριν από δύο ημέρες από μέλη μας, μια ανάρτηση σε ιδιωτική ιστοσελίδα με τίτλο:

“BYE BYE ΒΟΒΑΤΗ – NDT!”

την οποία συνέταξε ο Σιαβέλης Παναγιώτης, ιδιοκτήτης θεραπευτηρίου.

Στο κατάπτυστο αυτό κείμενο ο συντάκτης επιχειρεί με ανοίκειο, αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό τρόπο να δυσφημίσει τους χιλιάδες συναδέλφους θεραπευτές της πασίγνωστης θεραπευτικής μεθόδου Bobath – NDT. Η αναφορά ευθέως στην ΕΕΝΑ δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και για λογαριασμό της ΕΕΝΑ ως φορέα και εξ ονόματος όλων των μελών – θεραπευτών που εκπροσωπεί.

Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

• η μέθοδος Bobath – NDT είναι από τις πλέον διαδεδομένες στο Δυτικό κόσμο, την οποία εφαρμόζουν καθημερινά επί δεκαετίες χιλιάδες επιστήμονες υγείας, σε αναρίθμητες περιπτώσεις ασθενών.
  • Ο Κώδικας Δεοντολογίας Φυσικοθεραπευτών στο άρθρο 14 προβλέπει:
     “Απαγορεύεται στον φυσικοθεραπευτή να επικρίνει ή να αποδοκιμάζει με οποιονδήποτε τρόπο το έργο των συναδέλφων του.”

και στο Άρθρο 15:
“Η επίλυση επαγγελματικών διαφωνιών μεταξύ φυσικοθεραπευτών πρέπει να γίνεται με απόπειρα συμβιβασμού και προσφυγή των εμπλεκομένων στο οικείο ΠΤ. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο επαγγελματικές και επιστημονικές διαφορές.”

Ως εκ τούτου, κάθε σοβαρή και επιστημονική προσέγγιση και κριτική οφείλει να γίνεται με συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πάντοτε δίνοντας τη δυνατότητα διενέργειας επιστημονικού διαλόγου.

• Η εν λόγω ανάρτηση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως “αντιεπιστημονικές υποσχέσεις θεραπευτών”, “θεραπευτές μη δημιουργικοί και υπεύθυνοι”, “οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της μεθόδου δεν δουλεύουν, δεν έχει αποτέλεσμα”, μόνο ως κακοστημένη προσπάθεια σπίλωσης των συναδέλφων μπορεί να εκληφθεί, καθώς δεν πληροί ούτε τα εχέγγυα επιστημονικής προσέγγισης, ούτε καν την αναγκαίας τήρησης δεοντολογίας.
  • Κάθε θεραπευτής έχει το δικαίωμα να προβάλλει και να διαφημίζει στο ιδιωτικό του μέσο προβολής τη δική του δουλειά, τη δική του μέθοδο, αλλά όχι να δυσφημεί και να απαξιώνει τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Δυστυχώς η οικονομική κρίση και δυσπραγία έχει οδηγήσει ακόμα και σε τόσο χαμηλό σημείο επαγγελματίες, που από μόνοι τους έχουν απεκδυθεί τον τίτλο του συναδέλφου, αφού αντικατέστησαν τον επιστημονικό διάλογο και τον υγιή ανταγωνισμό, με την επιθυμία του κατά κοινώς λεγόμενου “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”.

Καλούμε τον ανωτέρω να αποσύρει το εν λόγω κείμενο που αμαυρώνει πρωτίστως τον τρόπο που ο ίδιος εννοεί τον επιστημονικό διάλογο και έχει ξεσηκώσει θύελλα εύλογων αντιδράσεων, που εκθέτει συνολικά τον κλάδο σε διαλόγους στο Facebook  που δεν τιμούν και δεν προάγουν την επιστημονικότητα κανενός.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι εν μέσω πανδημίας, η ενότητα και η τήρηση της δεοντολογίας δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επιτελούμε το καθημερινό μας έργο.

Για το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής,

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γραμματέας

Τσολάκης Νικόλαος                                               Καμπαρούδη Γεωργία Μαρία