Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Η Νευροεξελικτική Αγωγή (NDT ή αλλιώς Bobath) είναι η πλέον καταξιωμένη μέθοδος διαχείρισης νευρολογικών (κυρίως παιδιατρικών) περιστατικών ανά τον κόσμο.

Ας συστηθούμε:

Η Νευροεξελικτική Αγωγή (NDT ή αλλιώς Bobath) είναι η πλέον καταξιωμένη μέθοδος διαχείρισης νευρολογικών (κυρίως παιδιατρικών) περιστατικών ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα οι φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται και αναλαμβάνουν παιδιατρικά νευρολογικά περιστατικά (εγκεφαλική παράλυση, προωρότητες, σύνδρομα, αναπτυξιακές διαταραχές κ.α.) είναι στην πλειονότητα τους εξειδικευμένοι στην NDT.

Αναγκαία συνθήκη στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία είναι η αποκλειστική ενασχόληση του θεραπευτή με ένα παιδί κάθε φορά. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 45 έως 60 λεπτά και αυτός ο χρόνος φαίνεται ότι είναι απαραίτητος για να μπορέσει ο θεραπευτής να πετύχει τις προσδοκώμενες αισθητικο-κινητικές αλλαγές κάθε φορά. Τα παραπάνω θέτουν σαφείς περιορισμούς στον αριθμό που μπορεί ο κάθε θεραπευτής να εξυπηρετήσει ανά ημέρα.

Η επιλογή του θεραπευτή είναι κρίσιμη για την οικογένεια γιατί αφορά σε μια μακροχρόνια, συνήθως, σχέση, αφού πολλά παιδιά συνεχίζουν θεραπείες ως την ενηλικίωση τους ή και μετά από αυτήν. Ο θεραπευτής καλείται να εκπαιδεύσει την οικογένεια στη διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού και συχνά καλείται να βρει τρόπους τροποποίησης του οικιακού και σχολικού περιβάλλοντος προς άρση των εμποδίων. Επομένως η επιλογή θεραπευτή δεν μπορεί να βασίζεται σε οικονομικά μόνο κριτήρια.

Από τις 23/12/16 είναι σε εξέλιξη η αιφνιδιαστική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να εντάξει σε καθεστώς συμβάσεων όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας στα περιστατικά Ειδικής Αγωγής, δηλαδή στα παιδιατρικά περιστατικά. Όλοι οι σύλλογοι Εργοθεραπευτών, Λογοθεραπευτών, Ειδικών Παιδαγωγών και Ψυχολόγων τάχθηκαν σύσσωμοι ενάντια στις επαχθείς συμβάσεις και καλούν τα μέλη τους σε άρνηση υπαγωγής.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ο οποίος ενημέρωνε στις 12/23/2016 ότι : «Η 3μελής επιτροπή διαπραγμάτευσης που διαπραγματεύτηκε την σύμβαση των φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, ουδέποτε συζήτησε για σύναψη συμβάσεων με την ειδική αγωγή, το θέμα δεν τέθηκε ποτέ.»

Έκτοτε οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν ζητήσει τρίμηνη παράταση, ώστε να υπάρξει ενημέρωση των μελών τους και πραγματική διαβούλευση. Αφού ο ΠΣΦ απέχει από την κοινή γραμμή των υπολοίπων θα πρέπει να απαντήσει στα εξής:

  • Αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας και θεωρεί ότι η υπαγωγή στις συμβάσεις εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες;
  • Θεωρεί ότι η όποια αμοιβή προτείνεται από τον ΕΟΠΥΥ μείον τα rebate και clawback θα αφήνει περιθώρια βιωσιμότητας στα θεραπευτήρια που ασχολούνται με παιδιά;
  • Αντιλαμβάνεται ότι η άρνηση του ΕΟΠΥΥ να επιτρέψει στον ιδιώτη επαγγελματία να ορίσει το πόσο κοστολογεί τις υπηρεσίες του παραβιάζει κάθε δικαίωμα του επαγγελματία και ισοπεδώνει κάθε ατομική προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους;

Η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής αφουγκραζόμενη την αγωνία και δίκαιη οργή των μελών της:

  • Καλεί τον ΠΣΦ στο προγραμματισμένο για τις 08.01.17 ΚΔΣ να λάβει σαφείς αποστάσεις από τον σχεδιασμό του Υπουργείου και να υπερασπισθεί τα μέλη του.
  • Δηλώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και ζητά να παραβρεθεί στο επόμενο ΚΔΣ.
  • Προσκαλεί τον Πρόεδρο κ. Λυμπερίδη ή αντιπροσωπεία του ΠΣΦ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΕΝΑ που έχει ορισθεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 15.01.17, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη μας για την πορεία των διαβουλεύσεων και να ορισθούν οι τρόποι αντίδρασης.

 

Για το ΔΣ της ΕΕΝΑ

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Ασβεστάς Βασίλης

Ο Γραμματέας
Τσαρίδου Κυριακή

Καλό Πάσχα