Περί συμβάσεων

Το –έως τώρα- υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην ειδική αγωγή είναι δεδομένο για την Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες χώρες) και είναι συνέπεια της εξειδίκευσης και συνεχούς επιμόρφωσης των εμπλεκόμενων θεραπευτών.

Το –έως τώρα- υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην ειδική αγωγή είναι δεδομένο για την Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες χώρες) και είναι συνέπεια της εξειδίκευσης και συνεχούς επιμόρφωσης των εμπλεκόμενων θεραπευτών. Αυτό όμως δεν προκύπτει αυτονόητα αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα καταβολής κόπου, χρόνου και (πολλών) χρημάτων από τους ίδιους τους θεραπευτές.

Η εικόνα χωρών στις οποίες οι θεραπευτές υπο-αμείβονται, είναι δηλωτική του τι μέλλει γενέσθαι κι εδώ: Κακοδουλεμένα παιδιά, με πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο για τη βλάβη τους κινητικό- αντιληπτικό- γνωστικό επίπεδο, με παραμορφώσεις που προκύπτουν πολύ νωρίς και καταφυγή σε χειρουργεία που άλλως δεν θα ήταν απαραίτητα. Γιατί πολύ απλά οι θεραπευτές δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της εξειδίκευσης/ διαρκούς επιμόρφωσης.

Η αμοιβή της παιδιατρικής θεραπείας με το εξευτελιστικό ποσό των 3,50- 4,00 ευρώ ανά θεραπεία (μετά τα rebate και claw back) δημιουργεί ένα καθοδικό σπιράλ που θα παρασύρει προς τα κάτω το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Τα πρώτα θύματα θα είναι, δυστυχώς, τα παιδιά και οι οικογένειες τους που θα δουν την ποιότητα θεραπείας να κατρακυλά. Θύματα θα είναι και οι ιδιοκτήτες θεραπευτηρίων, που θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα έξοδα χωρίς έσοδα. Θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα μείνουν στο δρόμο ή θα δεχτούν να αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Τελικός χαμένος θα είναι και το ίδιο το –λογιστικά σκεπτόμενο- κράτος. Γιατί θα δει περισσότερους άνεργους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές και –δυστυχώς- θα δει να εκτοξεύονται οι νοσοκομειακές υποχρεώσεις του για τον πληθυσμό των παιδιών με νευρολογική συνδρομή.
Οι υπαγωγή στις συμβάσεις, με τους υπάρχοντες όρους, είναι καταστροφική για όλους τους εμπλεκόμενους. Το ήδη κατανοητό από τους θεραπευτές, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους γονείς και από τους ιθύνοντες…

Για το Δ.Σ.

Της Ε.Ε.Ν.Α.

Αραμπατζής Απόστολος

 

Καλό Πάσχα