ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. 2-12-2016

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ε06.08/3η/27-01-12

Αρ. Πρωτ. 949

Αθήνα, 2/12/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 2 Δεκέμβρη 2016, τα Άτομα με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, οι γονείς και οι οικογένειές τους εργαζόμενοι σε Δομές και Συλλόγους ΑμεΑ, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι άλλων κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζικά και δυναμικά, διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας στα αγαθά της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της διαβίωσης στην κοινότητα, της ισότητας, της δικαιοσύνης στην πρόνοια, στα εισοδήματα, στα επιδόματα, στις συντάξεις, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την περίθαλψη.

Διατρανώσαμε τη φωνή μας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, ενάντια στη φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών μας-ΑμεΑ και των οικογενειών μας, ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων, που αποδομεί και λεηλατεί τα κεκτημένα τόσων δεκαετιών,  είπαμε ΟΧΙ:

 • Στις επαπειλούμενες περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων, των συντάξεων των ΑμεΑ και των γονέων τους,
 • Στην κρίση και απόδοση ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ με δημοσιονομικά, κατά βάση, κριτήρια,
 • Στην αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας,
 • Στα λουκέτα σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
 • Στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε δομές που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν για τα παιδιά τους  οι ίδιοι οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε Κέντρα Διημέρευσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας,
 • Στις περικοπές στην χρηματοδότηση δημόσιων δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν άτομα με βαριές αναπηρίες,
 • Στις μη μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση,
 • Στον άδικο συνυπολογισμό του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.) στο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ατόμων με βαριές αναπηρίες ή γονέων ατόμων με αναπηρία!

Η πορεία, ξεκίνησε από την Ομόνοια και έφτασε στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, είχε συναντήσεις στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου κατέθεσε τη διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2016 και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, του εξέθεσε τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το χώρο της αναπηρίας και εκείνος δεσμεύτηκε για τα εξής:

 • Συγκροτείται και ξεκινά άμεσα εργασίες διυπουργική επιτροπή για τα θέματα της αναπηρίας με επικεφαλής τον ίδιο
 • Γίνεται δεκτή η πρόταση της ΕΣΑμεΑ για τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για ένα νόμο-πλαίσιο για την αναπηρία, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση περί τα τέλη Μαρτίου 2017
 • Στις αρχές του 2017, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και της ΕΣΑμεΑ
 • Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την πρόταση για συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης στη Βουλή

Εκ μέρους της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στα άτομα με αναπηρία, στους εργαζόμενους, στους εκπαιδευτικούς, σε κάθε ενεργό πολίτη, ιδιαίτερα όμως σε όλους τους γονείς –κυρίως από την Αθήνα, αλλά και από κάθε γωνιά της χώρας, στους συλλόγους γονέων, στα παιδιά, που με τη δυναμική τους παρουσία, για ακόμα μία φορά στήριξαν τον αγώνα μας και πραγματικά έκαναν τη διαφορά!

Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια, συνεχίζουμε τον αγώνα με αμείωτη ένταση!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο, κ. Ι. Λυμβαίο στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 236, ΑΘΗΝΑ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Τ.Κ. 163 41

ΤΗΛ. 210-5236501, 210-5230423,  ΦΑΞ: 210-5203951        http://www.posgamea.gr,  Email: posgamea@otenet.gr

 

Καλό Πάσχα