ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 
Αγαπητοί συνάδελφοι μην καταθέτετε χρήματα για το σεμινάριο με την κυρία Stephane Otto.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες.

Θεσσαλονίκη 31/07/2023

Αρ. Πρωτ. 06/2023
Προς: μέλη και φίλους της Ε.Ε.Ν.Α.
Θέμα: τριήμερο σεμινάριο

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής, στα πλαίσια της προσπάθειας για Δια Βίου Εκπαίδευση των μελών και φίλων της, έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα:“Respiratory physiotherapy and respiratory sounds – New paradigm” βασισμένο στη μέθοδο Guy Postiaux,  υπό την καθοδήγηση της διεθνούς φήμης Instructor Stephane Otto, graduate in Physiotherapy, associate of upper secondary education (AESS), certificate of pedagogical aptitude (CAPAES), assistant Professor at the Haute Ecole Louvain en Hainaut (HELHa).

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 3 – 5  Νοεμβρίου 2023 (Παρασκευή – Κυριακή), στη Θεσσαλονίκη. 

O αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.

Το κόστος συμμετοχής είναι 380 Ευρώ.

Για την εξασφάλιση της συμμετοχής σας θα πρέπει να καταθέσετε το ποσό των 100 ευρώ στον κάτωθι  λογαριασμό:

Τράπεζα  Πειραιώς: IBAN GR6001712010006201040035131

Το αποδεικτικό κατάθεσης το επισυνάπτετε στην αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΕΝΑ ‘’ https://www.eena.gr / ΄΄.

Το σύνολο του ποσού συμμετοχής πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 13/10/2023.

Μετά το πέρας του ανωτέρου, η προκαταβολή δεν δύναται να επιστραφεί και η θέση αποδίδεται στον πρώτο επιλαχόντα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου  θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες το επόμενο διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του συλλόγου, την σελίδα της ΕΕΝΑ στο Facebook ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: eena.contact@gmail.gr

              Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γραμματέας

         Τσολάκης Νικόλαος                                                           Καμπαρούδη Μαρία Γεωργία

“Respiratory physiotherapy and respiratory sounds – New paradigm”

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα:

 • εκπαιδευθούν σε μία νέα, αναγνωρισμένη προσέγγιση στη φυσικοθεραπεία βρογχοπνευμονικής απόφραξης.
 • εκπαιδευθούν στην επιλογή των κατάλληλων τεχνικών, σύμφωνα με μία κλινική συλλογιστική αποφάσεων που βασίζεται σε συγκεκριμένη φυσική αξιολόγηση, κυρίως στην πνευμονική ακρόαση.
 • είναι σε θέση να εφαρμόσουν νέες τεχνικές φυσικοθεραπείας θώρακα ενηλίκων και μικρών παιδιών, με βάση την παρατήρηση.
 • μάθουν πώς να ακροάζονται συλλέγοντας αντικειμενικές στηθακουστικές παραμέτρους.
 • γνωρίσουν τις κατάλληλες ενδείξεις και τις αντενδείξεις μιας φυσικής θεραπείας.
 • αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες μιας εξειδίκευσης στην παιδιατρική αναπνευστική φυσικοθεραπεία.

Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου:

 • Η μεθοδολογική και κλινική προσέγγιση που αναπτύσσεται σε αυτή την εκπαίδευση καταδεικνύει την προτεραιότητα και την καινοτόμο φύση της εν τω βάθει φυσικοθεραπείας πνευμόνων, με βάση ποσοτικοποιημένα σημεία πνευμονικής ακρόασης, ειδικής μηχανικής συμπεριφοράς και παθοφυσιολογίας των περιφερικών αεραγωγών.
 • Η νέα ιδεολογική δομή φυσικοθεραπείας «εισπνευστική, αργή, με αντίσταση, στασική, επιβεβαιωμένη με στηθοσκοπικά, υπερηχογραφικά, βιοχημικά μέσα» αναπτύσσεται από τη χωρική γεωμετρία του πνεύμονα.
 • Αυτή η νέα προσέγγιση αμφισβητεί τις συμβατικές τεχνικές βρογχοπνευμονικού καθαρισμού τόσο σε ενήλικες όσο και σε μικρά παιδιά, και ανοίγει ένα νέο και τεράστιο πεδίο έρευνας στη φυσικοθεραπεία.
 • Κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής άσκησης, σημαντική θέση δίνεται στη φυσικοθεραπεία θώρακος στην παιδιατρική, με βάση νέες θεραπευτικές έννοιες, προσαρμοσμένες σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και στα πιο πρόσφατα παθοφυσιολογικά δεδομένα.

Stéphane OTTO

Η Stéphane OTTO, φυσικοθεραπεύτρια που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης το 2000, ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα με την ομάδα του Guy Postiaux στην κλινική Queen Fabiola στο Montignies-sur-Sambre του Βελγίου.

Ανέπτυξε τις δεξιότητές της στη φυσικοθεραπεία θώρακος και την ακρόαση στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου (φροντίδα παιδιών και ενηλίκων), και σε συνεργασία με το εργαστήριο λειτουργικής εξερεύνησης και ανάλυσης αναπνευστικών ήχων αυτού του ιδρύματος.

Στη συνέχεια στράφηκε στη διδασκαλία αποκτώντας τους διάφορους παιδαγωγικούς τίτλους που απαιτούνται στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain-la-Neuve (UCL)

Διορίστηκε στην Haute Ecole Louvain en Hainaut στο Montignies-sur-Sambre, όπου ήταν υπεύθυνη, ιδιαιτέρως, για το μάθημα της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας κατά τα διάφορα έτη του προγράμματος σπουδών.

Το 2018, αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιωτική δραστηριότητα και ανέπτυξε τη δική της εταιρεία, ενώ συνεργάζεται με τον Guy Postiaux στην εκπαίδευση και την εργασία, προκειμένου να επεκτείνει τις διδακτικές της ιδιότητες, αλλά, κατά προτίμηση για την υποστήριξη επαγγελματιών στον τομέα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο της φυσικοθεραπείας θώρακος (αναγκαιότητα, απαίτηση, περιορισμοί, εξέλιξη κ.λπ.), έχοντας μια πρακτική ματιά, καθώς και αλληλεπιδράσεις με άλλους επαγγελματίες και την ερευνητική κοινότητα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Πτυχίο φυσικοθεραπείας από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης

Πιστοποιητικό επάρκειας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (2012 – 2013)

Επαγγελματική πείρα

Διδασκαλία

Επίκουρη καθηγήτρια στο HELHa από το 2009

Ιδιώτης φυσικοθεραπεύτρια: εργασία για 7 χρόνια στο Grand Centre Hospitalier de Charleroi (Νοσοκομείο Fabiola), καθώς και ταυτόχρονη ελεύθερη δραστηριότητα.

Μέλος του European Respiratory Society

Διευθύντρια του Society for Studies and Reflection in Physiotherapy

Μέλος του Lung sounds association

27-30 Απριλίου 2022: Oratrice XX Διεθνές συμπόσιο καρδιοαναπνευστικής φυσικοθεραπείας και φυσικοθεραπείας εντατικής θεραπείας, Florianopolis , Brésil.

2018-2022: Ιδιώτης φυσικοθεραπεύτρια: θωρακική, γναθοπροσωπική και αγγειακή φυσικοθεραπεία.

Εκπαιδεύτρια στη φυσικοθεραπεία θώρακος σε συνεργασία με τον Guy Postiaux (συνεχιζόμενη εκπαίδευση στο Βέλγιο και στο εξωτερικό).

2011-2018 : Επίκουρη καθηγήτρια μαθημάτων φυσικοθεραπείας στο τμήμα φυσικοθεραπείας Haute Ecole Louvain en Hainaut στο Charleroi.

2010-2011 :

 • Επίκουρη καθηγήτρια μαθημάτων φυσικοθεραπείας στο τμήμα φυσικοθεραπείας Haute Ecole Louvain en Hainaut στο Charleroi.
 • Καθηγήτρια στο Industrial and Commercial School of Courcelles για το τμήμα Nursing Assistant, μαθήματα ανατομίας / φυσιολογίας, ηθικής, επαγγελματικής υγιεινής και αγωγής υγείας.

2009-2010 :

 • Επίκουρη καθηγήτρια μαθημάτων φυσικοθεραπείας στο τμήμα φυσικοθεραπείας Haute Ecole Louvain en Hainaut στο Charleroi.
 • Καθηγήτρια στο Industrial and Commercial School of Courcelles για το τμήμα Nursing Assistant, μαθήματα ανατομίας / φυσιολογίας, ηθικής, επαγγελματικής υγιεινής και αγωγής υγείας.
 • Καθηγήτρια στο Collège Saint-Augustin (τοποθεσία Thy-le-Château) για το μάθημα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας και την επίβλεψη της πρακτικής άσκησης στο τμήμα παιδικής φροντίδας του 5ου έτους.

2007 – 2009 : Δασκάλα στο Collège Saint-Augustin (τοποθεσία Thy-le-Château).

Μαθήματα που διδάσκονται: εφαρμοσμένη ψυχολογία και επίβλεψη πρακτικής άσκησης στο 5ο και 6ο έτος παιδικής μέριμνας.

2001 – 2007 : Εξειδίκευση στη γναθοπροσωπική φυσικοθεραπεία και δυσφαγία καθώς και στη νευρο-παιδιατρική σε παιδιά από 1 μήνα έως 5 ετών.

2000 – 2001 : Φυσικοθεραπεία θώρακος στο πνευμονολογικό τμήμα ενηλίκων και παιδιών και νευρολογική φυσικοθεραπεία στο κέντρο αποκατάστασης GHDC.

Σπουδές

2012-2013: Certificate of Aptitude for Higher Education (UCL)

2006 – 2007: Aggregation of upper secondary education at the University of Liège.

Δίπλωμα που αποκτήθηκε με μεγάλη διάκριση.

1998 – 2000 : Πτυχίο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Δίπλωμα που αποκτήθηκε με διάκριση.

Διατριβή που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα ιστολογίας του Ulg (υπό την επίβλεψη του καθηγητή M-P Defresne) και επικυρώθηκε με μεγάλη διάκριση: “Control of the expression of alkaline phosphatase by the cells of the medullary stroma”.

Επίσης, η μελέτη της EDIC σε ασθενείς με πνευμονία στο στάδιο συμπύκνωσης (ανάλυση αναπνευστικού ήχου).

1996 – 1998 : Εφαρμογές στη Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Δίπλωμα που αποκτήθηκε με διάκριση.

Δημοσιεύσεις

POSTIAUX G., OTTO S, KAROLEWICZ S., VILARO J., : « L’œil écoute, l’oreille voit » DOSSIER. GPS-B, WEBKINE 2020

POSTIAUX G., OTTO S. : « Point d’égale pression, un peu de physiologie » dans Kiné Varia Janvier 2020

POSTIAUX G., OTTO S. : « De l’argument » KINE VARIA News, mars 2019 ; 425 : 20-24

HENNEQUART T., OTTO S., AGUILAR-FERRANDIZ M.E., DENOEL C., THEYS S. : « Drainage manuel entre dérive et drainage » Kinésithér Scient 2012,537:37-40 – 10/11/2012

BLEECKX D., OTTO S. : « Les troubles de la déglutition : compétences du kinésithérapeute et réflexions pour une approche pluridisciplinaire » dans Cahiers de Kinésithérapie, 2003, VOL 3, N° 20-21, pp 70-74.

Γλώσσες

 • Γαλλικά: μητρική γλώσσα.
 • Αγγλικά: τέλεια δίγλωσση (παραμονή ενός έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφοίτηση με τιμητικές διακρίσεις από απολυτήριο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: “High School”).
 • Ολλανδικά: βασική γνώση.

Πρόσθετη εκπαίδευση

 • Διάφορα μαθήματα κατάρτισης στον τομέα της φυσικοθεραπείας: μέθοδος Sohier, φυσικοθεραπεία θώρακα (Guy Postiaux), φυσικοθεραπεία για διαταραχές κατάποσης (Didier Bleeckx), γναθοπροσωπική φυσικοθεραπεία (HMTC, Marc Renguet).
 • BEPS facilitator στον Ερυθρό Σταυρό.

Εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες

Οικογένεια (5 παιδιά). ανακαίνιση και μετατροπή ιδιωτικού και επαγγελματικού κτιρίου· μουσική (10 χρόνια φλάουτο). αθλητικές δραστηριότητες (τρέξιμο, μονοπάτια).

Καλό Πάσχα