Επιστολή προς τους γονείς 15-01-2020

Θεσσαλονίκη 15-01-2020

Αρ. Πρωτ.: 02/2020
Προς: μέλη και φίλους ΕΕΝΑ

Θέμα: θεραπείες ειδικής αγωγής

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει μια άνευ προηγουμένου σκληρή και απάνθρωπη πολιτική από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά τις θεραπείες Ειδικής Αγωγής.

Οι γονείς των παιδιών με αναπηρία βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια για τις θεραπείες που δικαιούνται  τα παιδιά τους. Αντιμετωπίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα βομβαρδισμό από αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των θεραπειών μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις ,εγκυκλίους και στάσεις πληρωμών. Το αποτέλεσμα σε αυτό το αδιέξοδο είναι η αναστολή των θεραπειών των παιδιών τους, καθώς δεν αντέχουν την αναμονή από την ατέλειωτη καθυστέρηση στην αποζημίωση του κόστους των θεραπειών.

Τα καινούργια δεδομένα που δρομολογούνται από την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε σύναψη συμβάσεων των Παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών από 01/01/2020, έρχονται να ολοκληρώσουν την ψυχολογική πίεση και την ανασφάλεια για το μέλλον της πορείας των παιδιών τους.

Το  αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό, διότι δεν θα μπορούν να επιλέξουν  ή να συνεχίσουν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα με τον θεραπευτή τους, αλλά θα  πρέπει κατευθυνθούν  σε αυτόν που θα τους προτείνει ο ΕΟΠΥΥ. Η υποχρεωτική, αυτή, αλλαγή θα επιφέρει παλινδρόμηση της εξελικτικής θεραπευτικής πορείας του παιδιού, και θα καταστρέψει την λεπτή ψυχοσυναισθηματική ισορροπία στη σχέση θεραπευτή - θεραπευμένου.

Η επιλογή ενός φυσικοθεραπευτή, χωρίς επαρκή παιδιατρική θεραπευτική τεχνογνωσία, θα υποβάλλει τα παιδιά σε μια διαδικασία που σίγουρα δεν θα είναι προς όφελός τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι γονείς που τα παιδιά τους παρακολουθούν προγράμματα αποκατάστασης, έχουν αντιληφθεί και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Παιδιατρικοί Φυσικοθεραπευτές, και κατ’ επέκταση όλοι οι θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής . Τόσα χρόνια συνεχών πιέσεων των  εκάστοτε κυβερνήσεων,  για σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (claw back – rebate).

Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση για το κόστος των θεραπειών των γονέων, και κατ’ επέκταση των παιδιών που λαμβάνουν τις θεραπείες .Επίσης, γνωρίζουμε ότι η αντίδραση των οικογενειών θα είναι μεγάλη, αν οι περικοπές στην Ειδική Αγωγή οδηγήσουν  στο κλείσιμο και τον οικονομικό αφανισμό των θεραπευτηρίων.

Είμαστε σίγουροι ότι  ο ΕΟΠΥΥ δεν στοχεύει στην διευκόλυνση των οικογενειών, μεταφέροντας την διαδικασία αποζημίωσης των θεραπειών στους θεραπευτές, αλλά, θέλει να μεταβιβάσει την περιορισμένη χρηματοδότηση στα χέρια των επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής.

Η δυναμική και ανιδιοτελής σχέση Γονέων -Παιδιών  -  Θεραπευτών δεν θα σπάσει, διότι καμιά σύμβαση που υποβαθμίζει την ποιότητα της δουλειάς των παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών δεν θα υπογραφεί.

Κανένας γονέας δεν θα συμφωνήσει σε αυτή την κατάφορη αδικία, και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Διατήρηση από τον ΕΟΠΥΥ του υφισταμένου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης, σύμφωνα με το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών για επιλογή του θεραπευτή .
  • Όχι στη σύμβαση, γιατί ο κλειστός προϋπολογισμός στην Ειδική Αγωγή σε συνδυασμό με την ύπαρξη claw back και rebate, καθιστούν μη βιώσιμα τα θεραπευτήρια.
  • Την διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης για την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των ατόμων που χρίζουν Ειδικής Αγωγής.
  • Να μην αντικατασταθούν οι Παιδιατρικοί Φυσικοθεραπευτές από τους συμβεβλημένους , διότι τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής χρειάζονται εξειδικευμένη παρέμβαση από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γραμματέας

Ασβεστάς Βασίλης                                                                Τσαρίδου Κυριακή