• Home
  • ΕΕΝΑ
  • Νέα - Ανακοινώσεις

Θεσσαλονίκη 15-01-2020

Αρ. Πρωτ.: 02/2020
Προς: μέλη και φίλους ΕΕΝΑ

Θέμα: θεραπείες ειδικής αγωγής

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει μια άνευ προηγουμένου σκληρή και απάνθρωπη πολιτική από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά τις θεραπείες Ειδικής Αγωγής.

Οι γονείς των παιδιών με αναπηρία βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια για τις θεραπείες που δικαιούνται  τα παιδιά τους. Αντιμετωπίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα βομβαρδισμό από αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των θεραπειών μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις ,εγκυκλίους και στάσεις πληρωμών. Το αποτέλεσμα σε αυτό το αδιέξοδο είναι η αναστολή των θεραπειών των παιδιών τους, καθώς δεν αντέχουν την αναμονή από την ατέλειωτη καθυστέρηση στην αποζημίωση του κόστους των θεραπειών.

Τα καινούργια δεδομένα που δρομολογούνται από την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε σύναψη συμβάσεων των Παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών από 01/01/2020, έρχονται να ολοκληρώσουν την ψυχολογική πίεση και την ανασφάλεια για το μέλλον της πορείας των παιδιών τους.

Το  αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό, διότι δεν θα μπορούν να επιλέξουν  ή να συνεχίσουν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα με τον θεραπευτή τους, αλλά θα  πρέπει κατευθυνθούν  σε αυτόν που θα τους προτείνει ο ΕΟΠΥΥ. Η υποχρεωτική, αυτή, αλλαγή θα επιφέρει παλινδρόμηση της εξελικτικής θεραπευτικής πορείας του παιδιού, και θα καταστρέψει την λεπτή ψυχοσυναισθηματική ισορροπία στη σχέση θεραπευτή - θεραπευμένου.

Η επιλογή ενός φυσικοθεραπευτή, χωρίς επαρκή παιδιατρική θεραπευτική τεχνογνωσία, θα υποβάλλει τα παιδιά σε μια διαδικασία που σίγουρα δεν θα είναι προς όφελός τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι γονείς που τα παιδιά τους παρακολουθούν προγράμματα αποκατάστασης, έχουν αντιληφθεί και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Παιδιατρικοί Φυσικοθεραπευτές, και κατ’ επέκταση όλοι οι θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής . Τόσα χρόνια συνεχών πιέσεων των  εκάστοτε κυβερνήσεων,  για σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (claw back – rebate).

Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση για το κόστος των θεραπειών των γονέων, και κατ’ επέκταση των παιδιών που λαμβάνουν τις θεραπείες .Επίσης, γνωρίζουμε ότι η αντίδραση των οικογενειών θα είναι μεγάλη, αν οι περικοπές στην Ειδική Αγωγή οδηγήσουν  στο κλείσιμο και τον οικονομικό αφανισμό των θεραπευτηρίων.

Είμαστε σίγουροι ότι  ο ΕΟΠΥΥ δεν στοχεύει στην διευκόλυνση των οικογενειών, μεταφέροντας την διαδικασία αποζημίωσης των θεραπειών στους θεραπευτές, αλλά, θέλει να μεταβιβάσει την περιορισμένη χρηματοδότηση στα χέρια των επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής.

Η δυναμική και ανιδιοτελής σχέση Γονέων -Παιδιών  -  Θεραπευτών δεν θα σπάσει, διότι καμιά σύμβαση που υποβαθμίζει την ποιότητα της δουλειάς των παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών δεν θα υπογραφεί.

Κανένας γονέας δεν θα συμφωνήσει σε αυτή την κατάφορη αδικία, και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Διατήρηση από τον ΕΟΠΥΥ του υφισταμένου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης, σύμφωνα με το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών για επιλογή του θεραπευτή .
  • Όχι στη σύμβαση, γιατί ο κλειστός προϋπολογισμός στην Ειδική Αγωγή σε συνδυασμό με την ύπαρξη claw back και rebate, καθιστούν μη βιώσιμα τα θεραπευτήρια.
  • Την διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης για την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των ατόμων που χρίζουν Ειδικής Αγωγής.
  • Να μην αντικατασταθούν οι Παιδιατρικοί Φυσικοθεραπευτές από τους συμβεβλημένους , διότι τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής χρειάζονται εξειδικευμένη παρέμβαση από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γραμματέας

Ασβεστάς Βασίλης                                                                Τσαρίδου Κυριακή

Την Κυριακή  15 Δεκεμβρίου 2019  συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, Έκτακτη Γενική Συνέλευση με αφορμή την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε σύναψη συμβάσεων.

Στην συνέλευση παρευρέθηκαν,  μέλη και φίλοι της ΕΕΝΑ, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος  του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), κ. Λυμπερίδης Πέτρος, ο Πρόεδρος και η Ταμίας του περιφερικού τμήματος Θεσσαλονίκης του ΠΣΦ κ. Καλλίστρατος Ηλίας και η κα. Φυτιλή Δήμητρα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοθεραπευτών - Ειδικών Παιδαγωγών (ΠΕ) κ. Τόσκας Μιχάλης, και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος κα. Τράντου Χρυσή.

 Τα μέλη της ΕΕΝΑ κατέληξαν στο ακόλουθο ψήφισμα:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας δέχεται μια πρωτοφανούς μεγέθους επίθεση από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Μοναδικός τους στόχος ήταν και είναι η περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Ξεκίνησαν με τις συμβάσεις. Συνέχισαν με τα voucher και τώρα φαίνεται να επιστρέφουν ολοταχώς προς τις συμβάσεις ξανά. Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος μας έχει συγκροτήσει ένα αρραγές μέτωπο με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εφαρμογής μέτρων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στον αφανισμό του κλάδου μας να πέφτουν στο κενό.

Θεσσαλονίκη 07-12-2019

Αρ. Πρωτ.: 22/2019
Προς: μέλη και φίλους ΕΕΝΑ

Θέμα: Συγχαρητήρια Επιστολή

Στις πρόσφατες εκλογές  που διεξήχθησαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών (Π.Σ.Ε.), εξελέγει στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο το μέλος της Ε.Ε.Ν.Α., ο κ. Χατζηγεωργίου Κωνσταντίνος.

 Η ΕΕΝΑ συγχαίρει τον κ. Χατζηγεωργίου Κωνσταντίνο  για την εκλογή του και του εύχεται καλή θητεία.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γραμματέας

Ασβεστάς Βασίλης                                                                Τσαρίδου Κυριακή

Θεσσαλονίκη 01/12/2019

Αρ. πρωτ.:17/19
Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το δελτίο τύπου στις 20/11 σας ενημερώσαμε για την απόφαση του ΕΟΠΠΥ να οδηγήσει τους παιδιατρικούς φυσικοθεραπευτές στη σύναψη σύμβασης. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή είχαν ως αποτέλεσμα τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ κυρία Θεανώ Καρποδίνη. Με το πέρας της παραπάνω συνάντησης κοινοποιήθηκε ενημερωτικό δελτίο από τον ΠΣΦ με κύριο σημείο την πρόταση που ακολουθεί, και σας την παραθέτουμε αυτολεξεί:

‘’ Οι υπηρεσιακοί του ΕΟΠΥΥ δήλωσαν ότι δεν θα αρνηθεί ο Οργανισμός να αποζημιώνει κανένα ατομικό αίτημα κατά περίπτωση και δεν θα στερηθούν οι δικαιούχοι τις φυσικοθεραπείες τους στις περιοχές που δεν θα υπάρχει κάλυψη από συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.’’

Γίνεται ξεκάθαρο πως ο ΕΟΠΠΥ θα αποζημιώνει τα ατομικά αιτήματα, μόνο όταν δεν υπάρχει κάλυψη από συμβεβλημένους πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές. Στις 18/11 ο ΕΟΠΠΥ σε απάντηση προς τον ΠΣΦ ανέφερε πως διαθέτει 200 συμβεβλημένους πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές (με βάση τα στοιχειά που δόθηκαν από τον ΠΣΦ) σε όλη την Ελλάδα. Γεννιέται το ερώτημα πώς πρόεκυψαν τόσοι πολλοί συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα πλαίσια της ειδικής αγωγής, καθώς είναι γνωστό πως είναι ελάχιστοι. Εικάζεται πως ένας σημαντικός αριθμός συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών αξιοποίησε την ευκαιρία να πιστοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχουν κριτήρια κατά την διαδικασία πιστοποίησης στην ειδική αγωγή. Απαιτείται μόνο η συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης. Είναι σίγουρο πως ο ΕΟΠΠΥ θα αξιοποιήσει αυτή την κατάσταση και θα αρνείται να αποζημιώνει ατομικά αιτήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία όλων μας στην έκτακτη γενική συνέλευση στις 15/12/2019. Πρέπει να πάρουμε τια αποφάσεις μας, καθώς η εφαρμογή του μέτρου είναι την 1 η Ιανουαρίου 2020. Θα κληθούν οι επικεφαλείς όλων των συλλόγων θεραπευτών που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ειδικής αγωγής. Η συνέλευση θα επιδώσει ψήφισμα προς τους αρμοδίους φορείς και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ‘’IMPERIAL’’ (Αντιγονιδών 13, Θεσσαλονίκη) στις 11:00

Ο Πρόεδρος                                                                            Η  Γραμματέας

Ασβεστάς Βασίλης                                                                Τσαρίδου Κυριακή