• Home
 • ΕΕΝΑ
 • Νέα - Ανακοινώσεις

Αθήνα, 18/03/2020

ΠΡΟΣ: 

 • Πρόεδρο    ΕΟΠΥΥ, κύριο Β.Πλαγιανάκο
 • Προϊστάμενο Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ, κύριο Θ. Ρηγάτο
 • Υπουργό  Υγείας, κύριο Β. Κικίλια

Με έκπληξη, απογοήτευση αλλά και εύλογη αγανάκτηση λάβαμε γνώση της εν θέματι ανακοίνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που φέρει την υπογραφή του πρώτου εξ ημών Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δια της οποίας, εν μέσω πρωτόγνωρης κρίσης στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και στον τομέα της υγείας ειδικότερα, επιχειρείται η εκμετάλλευση της κατάστασης για την δημιουργία άμεσης οικονομικής σχέσης των θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, καλώντας τους πρώτους να προβούν σε ενέργειες για την αποζημίωσή τους απ’ευθείας από τον Οργανισμό.

Αγωνιώδη έκκληση στο κράτος για την άμεση αναστολή λειτουργίας των θεραπευτηρίων τους απευθύνουν οι επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει συμπεριλάβει τον κλάδο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων ειδικής αγωγής, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας. Ήδη πάντως, η πλειοψηφία των θεραπευτών με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες οικογένειες ανέστειλαν με δική τους πρωτοβουλία τη λειτουργία των γραφείων τους. 

«Πολλοί συνάδελφοι αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή, με γνώμονα την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους να αναστείλουν τη λειτουργία των γραφείων τους. Καθημερινά στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να υποστηρίζονται με τα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα. Όμως αυτό που προέχει υπό τις παρούσες πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής παρέμβασης», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου. 

Τρ, 17 Μαρ 2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ (17/3/2020, Αρ. ΔΒ3Ε345/οικ.8736), που καλεί τους «ανύπαρκτους» πιστοποιημένους στον ΕΟΠΥΥ θεραπευτές, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά παραστατικά, ώστε να πληρωθούν άμεσα αντί των δικαιούχων ασφαλισμένων, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

 1. Πάγια και σταθερή θέση του ΠΣΕ-ΝΠΔΔ αποτελεί η αρχή άμεσης οικονομικής κάλυψης της δαπάνης για Ειδικές Θεραπείες στον δικαιούχο ασφαλισμένο και όχι στον πάροχο που εκτελεί τις θεραπευτικές συνεδρίες.
 2. Ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ από το προηγούμενο καλοκαίρι σε επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε την πρόθεσή του να συνδράμει τον Οργανισμό μέσω υπεύθυνης πιστοποίησης επαγγελματιών εργοθεραπευτών, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό μητρώο μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών-ΝΠΔΔ.
 3. Για τον παραπάνω λόγο, ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ εκδήλωσε την πρόθεση να προσφέρει τις υπηρεσίες του Διαχειριστή Προσωπικών Δεδομένων και Ηλεκτρονικού Μητρώου του ΠΣΕ ώστε να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη ηλεκτρονική πλατφόρμα πιστοποιημένων εργοθεραπευτών, με την ευθύνη διαχείρισης και ενημέρωσης από τον ίδιο τον ΠΣΕ-ΝΠΔΔ.
 4. Η εν λόγω διεργασία ανεκόπει στα μέσα καλοκαιριού και μέχρι την σημερινή ανακοίνωση δεν είχε εξελιχθεί με κάποιον τρόπο η επιδίωξη του ΕΟΠΥΥ για δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου πιστοποιημένων Εργοθεραπευτών.

Ο ΠΣΕ θεωρεί την συγκεκριμένη αιφνιδιαστική κίνηση του ΕΟΠΥΥ εκ του πονηρού και παρελκυστική, με σκοπό την υπόγεια ανακίνηση διαδικασιών έμμεσων συμβάσεων με τους επαγγελματίες εργοθεραπευτές.

 • Καλούμε όλα τα μέλη να ΜΗΝ προβούν σε καμία σχετική ενέργεια, καθότι κάτι τέτοιο είναι έκνομο και καταχρηστικό, και αντιβαίνει σε βασικές αρχές του συλλόγου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν κατόπιν της πρόσφατης συνέλευσης αντιπροσώπων του ΠΣΕ-ΝΠΔΔ.
 • Υπό τις παρούσες κρίσιμες συνθήκες που σχετίζονται με την Πανδημία του κορωνοϊού, θεωρούμε πως κάθε ανάλογη ενέργεια ανακίνησης διαδικασιών συνεννόησης του ΠΣΕ-ΝΠΔΔ με τον ΕΟΠΥΥ, είναι άκρως ανεπίκαιρες, ενώ η μονομερής ενέργειες είναι το λιγότερο αντίθετες προς τα κοινωνικά δεδομένα.
 • Ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε εγρήγορση σε ότι αφορά τις εξελίξεις αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα μας και συγκεκριμένα απευθύνεται στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι επαγγελματίες εργοθεραπευτές και οι επιχειρήσεις τους από τα προγραμματιζόμενα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση.
 • Σας καλούμε να παραμείνετε ψύχραιμοι και σταθεροί στις θέσεις σας και να αναμένετε περαιτέρω επίσημες ενημερώσεις από τον ΠΣΕ-ΝΠΔΔ.

 

 

Θεσσαλονίκη 24-02-2020

Θέμα: θεραπείες ειδικής αγωγής

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει μια άνευ προηγουμένου σκληρή και απάνθρωπη πολιτική από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά τις θεραπείες Ειδικής Αγωγής.

Τις τελευταίες μέρες λαμβάνουμε ενημέρωση από συναδέλφους για προτροπή των γονέων σε συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές από τους υπαλλήλους των καταστημάτων του ΕΟΠΠΥ.

Ο υπουργός υγείας κ. Κικίλιας και η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ, αποφάσισαν να διαχωρίσουν τους δικαιούχους φυσικοθεραπείας στην ειδική αγωγή, και να τους ωθήσουν σε συναδέλφους με σύμβαση. Διακόπτουν τα θεραπευτικά προγράμματα, και οδηγούν παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, γενετικά σύνδρομα και πρόωρα βρέφη σε θεραπευτές που έχουν ως κύριο αντικείμενο τους τα ορθοπεδικά περιστατικά.

Η επιλογή ενός φυσικοθεραπευτή, χωρίς επαρκή παιδιατρική θεραπευτική τεχνογνωσία, θα υποβάλλει τα παιδιά σε μια διαδικασία που σίγουρα δεν θα είναι προς όφελός τους.

Κανένας γονέας δεν θα συμφωνήσει σε αυτή την κατάφορη αδικία, και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

Απαιτούμε  την διατήρηση από τον ΕΟΠΥΥ του υφισταμένου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης, σύμφωνα με το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών για επιλογή του  θεραπευτή.

 

Με εκτίμηση το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ν.Α

 

Θεσσαλονίκη 15-01-2020

Αρ. Πρωτ.: 02/2020
Προς: μέλη και φίλους ΕΕΝΑ

Θέμα: θεραπείες ειδικής αγωγής

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει μια άνευ προηγουμένου σκληρή και απάνθρωπη πολιτική από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά τις θεραπείες Ειδικής Αγωγής.

Οι γονείς των παιδιών με αναπηρία βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια για τις θεραπείες που δικαιούνται  τα παιδιά τους. Αντιμετωπίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα βομβαρδισμό από αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των θεραπειών μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις ,εγκυκλίους και στάσεις πληρωμών. Το αποτέλεσμα σε αυτό το αδιέξοδο είναι η αναστολή των θεραπειών των παιδιών τους, καθώς δεν αντέχουν την αναμονή από την ατέλειωτη καθυστέρηση στην αποζημίωση του κόστους των θεραπειών.

Τα καινούργια δεδομένα που δρομολογούνται από την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε σύναψη συμβάσεων των Παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών από 01/01/2020, έρχονται να ολοκληρώσουν την ψυχολογική πίεση και την ανασφάλεια για το μέλλον της πορείας των παιδιών τους.